Економіст Новак розповів, чого ми не помічаємо на фоні повідомлень про збільшення експорту до ЄС


                Економіст Новак розповів, чого ми не помічаємо на фоні повідомлень про збільшення експорту до ЄС

За останній рік відбулася парадоксальна ситуація: торгівля з Росією зросла ще більше, ніж з ЄС — на 40%. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, зараз відбувається збільшення як експорту, так і імпорту української економіки в ЄС.

«Це пояснюється зоною вільної торгівлі, яка працює біля двох років, коли ЄС фактично відкрив свій ринок для українських товарів. Ті виробники, які є конкурентними, цим скористалися. Але структура українського експорту в ЄС — в основному це аграрна продукція і продукти переробки. Там практично немає продукції машинобудування. Тому збільшення експорту в ЄС — це добре, але цей експорт в ЄС не заміщує втрату російського ринку», — констатує аналітик.

За словами експерта, за останній рік відбулася парадоксальна ситуація: торгівля з Росією зросла ще більше, ніж з ЄС — на 40%.

«Це пояснюється тим, що українська влада вже вирішила не гратися у всякі реверси, йдуть прямі поставки енергоносіїв, тому що основна частка імпорту з РФ — це енергоносії, а експорт України в Росію — це в основному продукція машинобудування, критична для самого російського ринку, без якої вони не можуть обійтись, і українську продукцію їм поки немає чим замістити», — пояснює Новак.

«Тому збільшення торгівлі з ЄС — це добре, але бажано ще збагачувати структуру українського експорту, щоб це були не лише аграрна продукція», — додає співрозмовник видання.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *