Чорновіл: Ескортні місії для миротворців, які пропонує Росія, — це повний абсурд


                Чорновіл: Ескортні місії для миротворців, які пропонує Росія, - це повний абсурд

Узгодження питання про миротворців означає закінчення війни. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, сьогодні тему введення миротворців на Донбас обговорюють як абсолютно реалістичну і шукають спосіб, як змусити єдиного гравця в геополітиці, якій це блокує, Росію, відступитися і дати на це згоду.

«Більш того, розгляд цієї теми зайшов доволі далеко. Вже розглядається питання, де місія мала б базуватися. Не йдеться про те, який має бути варіант — російський чи українсько-американський. Росія каже, що тільки за лінією розмежування і для охорони місії ОБСЄ. Це повний абсурд, тому що це взагалі не передбачено в статуті ООН — якісь ескортні місії для миротворців. Всі основні гравці розглядають, що коли Росію буде все-таки зламано, який має бути об'єм місії, які фінанси, і вже розшукуються країни, які готові туди посилати своїх миротворців», — зазначає експерт.

Тобто, додає аналітик, насправді відбулося колосальне зрушення у рамках цієї справи.

«У всьому світі є один великий стопор — це Росія. На жаль, поки що цей стопор абсолютний, бо він все гальмує. Насправді все не зовсім однозначно. Давайте згадаємо: коли санкції почали вже дуже допікати і загроза нових стала досить сильною, приблизно рік тому, Росія почала йти на поступки і давати достатньо серйозне погодження на можливість якогось проміжного реального варіанту. Всі вважали, що це пов'язане з майбутніми президентськими виборами в РФ, хоча само поняття виборів в Росії — це абсурд. Путін наприкінці осені дав команду, і Сурков почав уникати будь-яких розмов на цю тему. Також і Лавров перестав говорити на цю тему, а потім відбувся колосальний регрес — почали повністю гальмувати, скотившись до старих позицій», — нагадує Тарас Чорновіл.

«На сьогоднішній день, мені здається, що основна затримка — це є українські президентські вибори. Путін напевно не хоче дарувати подарунки Порошенкові, тому що для нього він є головний ворог. Адже якщо вже узгоджується питання про миротворців, всі розуміють, що це закінчення війни, бо росіяни мають піти, основні бандити мають втекти», — каже наш співрозмовник.

«Що буде після виборів? Побачимо. Все залежіть від того, хто переможе і наскільки буде посилюватися тиск», — резюмував експерт.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *