Вишиванка: тканини, символіка, колористика – розповідає ukrglamour.com.ua

Вишивка – один з найбільш відомих різновидів етнічного мистецтва, історичне ремесло українських жінок. Фрагменти вишитих тканин знаходять археологи. Візерунки, які використовували скіфи, трипільці та сармати, можна побачити на сучасних вишиванках від ukrglamour.com.ua.

Символіка національного одягу

На початковому етапі розвитку візерунки мали геометричний вигляд (різкі лінії, гострі кути) та були монохромними. З розвитком вишивки візерунки ставали більш складними та яскравими. Але навіть сучасна вишивка має деякі риси язичної релігії. Різні кольорові комбінації, геометричні орнаменти, рослинні та зооморфні мотиви використовувалися для прикрашення одягу багатьох слов’янських племен. Наші предки намагалися виразити через художні витвори своє видіння світу, закономірності, природні явища.

Часто зустрічаються оригінальні вишиванки з зображенням людських постатей з тулубами у формі ромбів, з головами, які походять на хрест. Щодо техніки вишивання, то разом з класичним «хрестом», використовувалися гладь, плетення, повзунок, проколювання тощо.

Чоловічі та жіночі візерунки відрізняються один від одного. Дитячі речі також мають власні композиційні особливості.

Колористика

Українська вишивка має важливу кольорову семантику. Найбільш розповсюдженими є, як в пісні, два кольори: червоний та чорний. Червоний колір символізує життєву силу сонця, велику любов, радість землі. Чорний втілював таємні знання, міць землі.

Українська вишивка використовує й інші відтінки. Синій колір – це втілення води, а також холод. Жовтий – це свобода й щастя, а зелений – символ здоров’я, молодості, життєвої сили. Сучасна українська вишита палітра є більш різноманітною, ніж раніше. Купити жіночу вишиванку можна таку, що цілком відповідає смакам власниці.

Регіональне різноманіття

Полтавські, подільські та волинські вишиванки мають рослинні мотиви та геометричні орнаменти з великим значенням. Закарпатська вишивка – це щільний геометричний візерунок. Для східних вишивок притаманні рослинні мотиви, зображення квітів та сонця. З розвитком зв’язків між регіонами з’явився так званий комбінаційний орнамент Він часто використовується сучасними майстринями.

Магічні властивості вишитого одягу

Українські вишиванки (див. http://ukrglamour.com.ua/vyshivanki/) – це не лише святковий одяг. Здавна їй приписувалися чарівні властивості, вишиванка вважалася оберегом, втіленням людської мудрості й інтелекту. Вишиваючи, майстриня вплітала побажання здоров’я тим, хто буде носити цей одяг. Орнамент – це частинка душі автора-виконавця. Тому люди завжди намагалися купити вишиванку у духовно чистої, щирої, доброзичливої людини.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *