Політолог Даниленко пояснив, чим «Фейсбук» так схожий на ЧАЄС


                Політолог Даниленко пояснив, чим «Фейсбук» так схожий на ЧАЄС

Руйнівні наслідки можуть наступити не тільки від мирного атому, а й від мирних намірів сприяти ефективному спілкуванню між людьми. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

За словами нашого співрозмовника, Чорнобильська катастрофа засвідчила вразливість тих технологічних, технічних рішень, які же були створені людством.

«Це не було щось гіпотетичне, а це відбулося в таких масштабах і з такими наслідками вперше в історії людства. І ось це перший урок — що створене людьми людей може і знищити», — каже аналітик.

Зараз, продовжує Даниленко, це актуалізується на фоні дискусій про штучний розум і наслідки запровадження штучного розуму у все більші сфери життя.

«Якщо раніше електростанція видавала нам світло і працювала десь за сотні ксилометрів, то зараз технологічні рішення вже прийшли до нас в будинок у формі інтернету, розумних речей тощо», — додає політолог.

За словами експерта, ми маємо звикнутися з думкою, що ці наслідки нам доведеться долати до 2060 років.

«Вже є такі програми, що тоді остаточно ми можемо подолати її, ще 50 років ми маємо над цим працювати. Тобто це практично близько 100 років людство буде долати наслідки трагедії ЧАЕС. Є дані, що остаточно будуть розібрані рештки цієї станції і дезактивовані до кінця 2060-х років», — пояснює співрозмовник видання.

За словами Даниленка, люди, які нині приймають рішення про запровадження тих чи інших технологічних рішень, мають нести відповідальність за те, що вони створили.

«Я на цьому фоні провожу паралелі між нещодавнім звітом Цукерберга, де він відповідав за доволі деструктивну роботу Фейсбук. Але ми можемо порівняти наслідки ресурсу іншої природи, психологічної, ментальної, адже наслідки втручання соцмережі дуже часто не менш руйнівні, ніж та сама Чорнобильська катастрофа, тільки це руйнування іншої природи. І тут завдання — знайти відповідальних, хоча цих людей вже давно немає, це має певний свій сенс», — каже політолог.

«Сучасні науковці мають пам’ятати про їхню відповідальність перед суспільством. Що руйнівні наслідки можуть наступити не тільки від мирного атому, а й від мирних намірів сприяти ефективному спілкуванню між людьми, адже розробники атомного реактора думали, що це буде дешева енергія, яка допоможе технологічному прогресу. Так і розробники Фейсбуку думали, що їх ідея буде винятково позитивною і не нестиме жодних негативних наслідків. Але, як бачимо, зараз доводиться Цукербергу червоніти перед сенаторами і конгресменами, відповідаючи за часом негативні наслідки для суспільства.

Відповідальність людей, не тільки тих, хто розробляє технологічні новації, а й тих, хто їх виводить на ринок, — вони також несуть цю відповідальність. Тобто питання відповідальності запроваджених технологій візуалізує для мене ця сумна дата», — додає експерт.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *