Гавриш про вибухи в Балаклеї: Це продовження політики кругової поруки в системі української влади


                Гавриш про вибухи в Балаклеї: Це продовження політики кругової поруки в системі української влади

Вибухи в Балаклеї це є факт або недбалості, або чергової спроби заховати справжні проблеми. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

Коментуючи ситуацію навколо останніх вибухів у Балаклеї, наш співрозмовник зазначає наступне: «Більшість військових складів знаходяться у відкритому стані просто як перевальні склади, тому що згідно Варшавського договору соцтабору через Україну і Молдову йшли потяги з військовою технікою, снарядами, мінами, бомбами, ракетами, і частина з них складалась на території Україні прямо біля залізно-дорожніх ліній, біля ліній високовольтних передач. Їх охороняли ВОХРи — дідусі з бабусями з карабінами без патронів. З початком війни ситуація дещо змінилися, військові арсенали почали перевіряти на предмет забезпечення ЗСУ відповідними системами вогневої підтримки. Інвентаризація, яка проводилась під контролем саме тих людей, які торгували зброєю, не давала належних результатів, і коли справа дійшла власне до того, що почали цікавитися, що знаходиться на складах, вони раптом почали вибухати. Це одна причина».

Інша причина, продовжує експерт, це недбалість та відсутність стратегії управління такими військовими арсеналами.

«Я думаю, що у всіх цих історіях ми маємо величезну загрозу національній безпеці і послаблення обороноздатності країни подібними вибухами. Підривами, які сталися в Балаклеї, ми наносимо колосальний збиток обороноздатності країни, тому що це психологічно впливає як на українську сторону, так і на наших ворогів, які це використовують для психологічної підтримки бойовиків, які воюють в Україні», — каже Степан Гавриш.

В той же час, додає наш співрозмовник, те, що сталося в Балаклеї, не варто розглядати як випадковість.

«Це є продовження політики кругової поруки в системі української влади. Балаклєйський арсенал є прифронтовим складом боєприпасів. Там були знищені велика кількість танкових снарядів, ракет, які практично неможливо відновити. Ми зараз купуємо їх в колишньому соцтаборі — в Польщі, Болгарії, Чехії. Попри величезну втрату Луганського патронного заводу, ми так і не збудували навіть невеличкий патронний завод для автоматів Калашникова, якими користуються ЗСУ», — каже Гавриш.

«ЧП, яке сталося в Балаклєї, — це лише логічне продовження ситуації, яка є в цілому в Збройних силах. Ніхто не поніс відповідальності за Калинівку, перед тим за Балаклєю, де це вже 3 інцидент, за інші підриви. Українські політики кивають на те, що це російські диверсії, не приводячи жодного доказу, що це так. Нас годують фейками про те, що танк наїхав на якісь механізм вибуховий невідомий і від того почалася пожежа, що загорілася трава в вологий час весни. Я думаю, що розмови про те, що, наприклад, на Балаклєю з російського беспилотника була скинута бомба, це просто є спроба втекти від реальності», — додає експерт.

«В зв'язку з тим думаю, що вибухи в Балаклєї це є факт або недбалості, або чергової спроби заховати справжні проблеми», — констатує український політик.

Крім того, наголошує Степан Гавриш, не треба забувати про те, що ми не знаємо, скільки ще триватиме війна, оскільки на Донбасі існує заморожений конфлікт.

«Для того, щоб ми були впевнені в тому, що безпека буде хоча за лінією розмежування, що ЗСУ здатні забезпечити таку безпеку, нам потрібно чітко розуміти, що військові склади і зброярні знаходяться під надійним захистом», — каже експерт.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *