Романченко пояснив, чому Європейський суд не може зобов’язати Україну зняти мораторій на продаж землі


                Романченко пояснив, чому Європейський суд не може зобов’язати Україну зняти мораторій на продаж землі

Багато хто з іноземних фінансово-потужних груп та представників українських олігархів зацікавлені пустити землю України в ринковий обіг. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політичний аналітик, глава Спілки молодих сил Віталій Романченко.

Коментуючи інформацію про те, що Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну зняти мораторій на продаж землі, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, варто зазначити, що Європейський суд з прав людини не може зобов’язати Україну зняти мораторій. Та навіть якщо уважно почитати висновок суду, то там йдеться про те, що «український уряд має вжити законодавчих заходів для забезпечення необхідної справедливості балансу для власників сільськогосподарських земель, хоча це не означає, що Україна повинна негайно ввести необмежений ринок сільськогосподарських угідь». Отже прямої вказівки уряду чи парламенту щодо зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення немає. Більш того, ЄСПЛ не має юридичних інструментів для самостійної зміни законодавства. Остаточне рішення має приймати національна влада».

Але, продовжує експерт, багато хто з іноземних фінансово-потужних груп та представників українських олігархів зацікавлені пустити в ринковий обіг землю України.

«Вони вигадують різні причини, чому це варто зробити: і інвестиції в економіку країни, і що це зробить селянина заможнім, відновить інфраструктуру села. Але головна їхня мотивація — це збагатитись особисто, тут немає державного інтересу або суспільного, лише їх приватний», — каже Романченко.

Схема, за словами аналітика, проста: купити землю в Україні за безцінь, а продати іноземним компаніям за світовими цінами.

«З початком торгів ціна за гектар впаде, на перепродажу виросте. Олігархи та деякі чиновники на продажу землі наживуться. Тому вони і протягують таке рішення. Озолотиться бізнес і кримінал. Власниками землі стануть іноземці. Для того вже накопичені величезні кошти в Китаї, на Близькому Сході, в США, Росії, Ізраїлі. МВФ теж хоче українською землею трохи зміцнити емісійний (порожній) долар», — зазначає співрозмовник видання.

«Давайте порахуємо. Ціна українських чорноземів приблизно $500 млрд. Якщо скласти всі статки українських олігархів і уявити, що вони хочуть вкласти їх усі в землю, то вистачить на десяту частину чорноземів. Отже ініціатори ринку розраховують на гроші з-за кордону. Балачки про інвестиції, про те, що іноземці не будуть власниками землі, – брехня. Про селян взагалі не йдеться, хто з них купить хоч «сотку»? За що і для чого? Вони після продажу землі – ніхто», — додає політолог.

«Отже не гроші підуть до землі, а земля піде до грошей. Закон «Про ринок землі» – не спосіб врятувати землю та відродити сільське господарство, це спосіб забрати землю у людей та держави», — констатує експерт.

За словами Романченка, діючий президент зацікавлений у вільному ринку землі: «В нього достатньо великий земельний банк, за рахунок якого можна непогано збагатитись. Серед наших політиків та олігархів чимало зацікавлених осіб здійснити таку земельну аферу! Але їх стримує розуміння того, що запровадження вільного ринку землі обернеться справжньою демографічною та соціальною катастрофою, адже люди з села тікатимуть у міста, де їх ніхто не жде, – місто очікує нова системна криза. При товарному статусі землі її вартість перенесеться на ціну продуктів харчування. Ціни на хліб та інші продукти вже на першому етапі зростуть вдвічі (як це було на початку приватизації обленерго з тарифами на електроенергію або з ціною на газ), а зарплати та пенсії залишаться українськими».

Саме тому, каже політолог, варто звернути головну увагу не на рішення самого суду, а на реакцію окремих політиків та зацікавлених осіб.

«Або Президент має намір в кінці свого терміну, не зважаючи на ризики для свого політичного рейтингу, зробити цю політичну аферу, але мені здається, що перед виборами він не наважиться на такий крок, якщо хоче йти на другий термін; або, знову ж таки, це загравання з іноземними інвесторами або наслідок тиску іноземних «гарантів» його влади. В будь-якому разі це дуже загрозлива ситуація щодо вирішення проблеми власності нашої з вами землі», — резюмував Романченко.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *