Спробуйте знайти няню за 1500 грн: соціолог Бекешкіна розповіла, що не так зі свіжим рішенням Кабміну


                Спробуйте знайти няню за 1500 грн: соціолог Бекешкіна розповіла, що не так зі свіжим рішенням Кабміну

Навряд чи якісь виплати суттєво вплинуть на ситуацію з народжуваністю в Україні. Про це в коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила соціолог, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України та глава фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Коментуючи рішення Володимира Гройсмана ввести виплати компенсацій за наймання няні в розмірі близько 1500 гривень щомісяця до досягнення дитиною 3-річного віку, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Я думаю, що це смішно — спробуйте за 1500 грн найняти няню. Чи він цін не знає, чи що. Але я думаю, що якщо жінка вийде на роботу, то у неї будуть гроші на няню. Очевидно, що потрібні якісь заходи для цього, тому що свого часу народжуваність різко стрибнула, коли почали на кожну дитину виплачувати гроші. Правда, з'явилися люди, які тільки на тому й жили, але все-такі народжуваність піднялась, і це було позитивно свого часу».

На думку експерта, навряд чи якісь виплати суттєво вплинуть на ситуацію в цілому.

«Насправді вплинути на рівень народжуваності може підняття рівня життя. Я взагалі не впевнена, що у нас народжуваність підніметься до рівня, що необхідний для простого відтворення. Я хоча і не демограф, але я це знаю. Для простого відтворення потрібно, щоб в сім'ях були по 2-3 дитини, тому що в деяких сім'ях нема дітей з певних причин. Я не думаю, що у нас таке буде. Але з іншого боку, якщо спиратися на соціологію, то кількість дітей в сім'ї менше бажаної, тобто в більшості люди хотіли б все-такі мати більше 2 дітей, а мають одного. Тут дійсно підняти було б можна до кількості бажаного», — додає соціолог.

«Але велика скрута з житлом у молодих сімей не дозволяє реалізувати такі плани. На що купувати житло — очевидно, що таких грошей нема. Знімати — теж дуже дорого. Якщо б була програма державних довготривалих кредитів для сімей, це могло б справді ситуацію дещо змінити на краще. А не ті набори при народженні та інше», — резюмувала Ірина Бекешкіна.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *