Економіст Нів’євський назвав три компанії, яких держава має терміново позбутися


                Економіст Нів'євський назвав три компанії, яких держава має терміново позбутися

Грамотна приватизація може покращити використання ресурсів в країні та посприяти зменшенню рівня корупції. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів старший економіст проекту «Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Київської школи економіки Олег Нів'євський.

За словами нашого співрозмовника, компанії ДПЗКУ, «Укрспирт» та Аграрний фонд — це три об'єкти, які треба було б приватизувати в першу чергу.

«Це державні компанії, які мають численні збитки, працюють неефективно, і їхня роль в приватному секторі з точки зору державних функцій незрозуміла наразі. Тобто продовольча безпека чи ще щось — ця роль в даному випадку ДПЗКУ чи Аграрного фонду абсолютно незрозуміла, і підстав для того, щоб вони зараз функціонували, регулювали ціни на ринку зерна чи на якихось інших ринках, в принципі, немає», — констатує експерт.

На думку аналітика, приватизація в аграрному секторі по-перше, дозволить зменшити ризики в торгівлі на ринку.

«Компанія ДПЗКУ є фактично таким фактором ризику для країни, тому що вона володіє дуже багатьма об'єктами інфраструктури зберігання — елеватори, перевальні пункти. І фактично до цього часу, принаймні, функціонування тих компаній було цікавим. Наприклад, були питання стосовно перевезення цією компанією зерна, доступності вагонів для них. Для приватного бізнесу це є таким фактором ризику», — каже наш співрозмовник.

Крім того, додає Олег Нів'євський, якщо брати обсяг інфраструктури, якій висіть за цією компанією, то він є дуже значним.

«Судячи з результатів діяльності компанії, вся ця інфраструктура використовується неефективно. Відповідно, держава фактично несе витрати в якості ресурсів, йде перевитрата фактично ресурсів на виробництво продукції чи перевезення. Це фактичні втрати для держави. Якщо б ця інфраструктура використовувалася ефективно, то держава отримувала, принаймні, доходи в державну казну. Якщо не в якості дивідендів, то, якщо б це був приватний бізнес, то в якості збільшення податків», — каже експерт.

«Укрспирт» — це також історія. Багато хто говорить про збитковість цього підприємства, а насправді горілчані вироби не можна вважати збитковими. Ви можете навколо себе озирнутися і побачити, наскільки це “збитковий” бізнес. Це є фактично великим джерелом корупції, наскільки розказують експерти, які ближче до «Укрспирту», додає економіст.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *