Айфони та тарифи: Боярчук звернув увагу українців на дуже цікавий момент


                Айфони та тарифи: Боярчук звернув увагу українців на дуже цікавий момент

Ідеї популістського характеру відлякують людей, які могли б вкладатися в Україну. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

За словами нашого співрозмовника, ціни на енергоносії приблизно однакові що в Україні, що в Європі.

«Справа в тому що Україна — набагато бідніша країна. Ситуація, коли ми сплачуємо за енергоресурси менше ринкової ціни, вона для нас завжди закінчувалась банкрутством, дефолтом, якимось девальваційними наслідками. Треба дивитись зовсім в іншому напрямку. Ціна є ціна», — констатує експерт.

«Смартфони в Україні коштують так само, як і на Заході. Якщо ви купите собі айфон, то, напевно, у якогось європейця залишиться набагато більше грошей після цього, ніж у українця. Чому це не є проблемою? Чому за айфон вважається нормально заплатити стільки, а за енергоносії треба платити менше? Тоді виникає питання: а хто повинен доплачувати цю різницю?», — додає аналітик.

«Що таке зарплата? Це винагорода за вироблений продукт. Якщо 10 українців можуть виробити в 5 раз менше, ніж 10 європейців, то звідки повинна взятися зарплата 2 тисячі євро? Виникає питання до механізації різних процесів, тому що ті самі 10 європейців можуть працювати з обладнанням, їхня робота буде автоматизована, а 10 українців будуть працювати в ручному режимі, і звісно вони будуть виробляти менше. А ось тут ми підходимо до питання: чому в європейської країні стоїть обладнання, а у нас воно не стоїть? А не стоїть воно у нас, тому що у нас гуляють такі ідеї, що хтось нам щось винен доплачувати. Обладнання може купити інвестор. Інвестор повинен бути впевнений, що його не змусять заплатити зайвого… Всі такі ідеї популістського характеру відлякують людей, які могли б вкладатися в Україну, створювати робочі місця і можливість для більшої продуктивності і більших доходів», — резюмував Дмитро Боярчук.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *