Чемерис про ромські погроми: Версія з «рукою Москви» вже не задовольняє нікого ані всередині України, ані ззовні


                Чемерис про ромські погроми: Версія з «рукою Москви» вже не задовольняє нікого ані всередині України, ані ззовні

В Україні необхідно провести денацифікацію, як це свого часу зробили країни Європи після Другої світової війни. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами нашого співрозмовника, ромські погроми в Україні відбуваються через безкарність.

«Це вже шості за останні 2 місяці ромські погроми у Львові. Першій відбувся 20 квітня цього року, символічно, що це день народження Гітлера. Тобто, власне кажучи, роми, комуністи, євреї і ЛГБТ — це основні мішені нацистів. Тому такі напади і відбуваються, і роблять їх представники саме нацистських організацій», — каже експерт.

Але, додає правозахисник, це лише частина більш комплексної проблеми.

«В останньому звіті місії ООН з прав людини нарахувала з лютого по травень 41 насильницький напад ультраправих на різноманітні мирні зібрання — антифашистські, соціальних меншин, соціального протесту, на журналістів. Тобто це проблема, яку помічають вже і міжнародні правозахисні організації», — наголошує Володимир Чемерис.

«Власне кажучи, те, що слова «та це не страшно, це якісь хлопці хуліганять», що не треба піднімати питання про нацистські організації в Україні, що це «рука Москви», — таке пояснення вже нікого не задовольняє ані всередині України, ані ззовні. У нас абсолютно в усіх проблемах винна «рука Москви», і головне, що нею виявляються наші ультраправі і нацистські організації», — каже співрозмовник видання.

Для того, щоб припинити напади на ромські табори, на мирні зібрання та на журналістів в Україні, необхідне провести денацифікацію, як це свого часу зробили країни Європи після Другої світової війни.

«Ті, хто нападали на ромський табір у Львові, це в більшості своєї школярі. Там від 16 до 18 років. На 20 квітня цього року був великий скандал, коли виявилось, що заступник директора з виховної роботи одній з львівських шкіл, вона ж заступниця голови фракції “Свободи” у Львівській раді, вітала з днем народження Гітлера, пустила у Фейсбуці фотографії школярів, які зігують. Це говорить про те, що у нас є така проблема, що ці нацистські погляди навіть у школі насаджуються», — додає Чемерис.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *