Зустріч з Трампом: політолог Яхно пояснила, на які «дивіденди» насправді розраховує Путін


                Зустріч з Трампом: політолог Яхно пояснила, на які «дивіденди» насправді розраховує Путін

Зустріч Путіна з Трампом дозволяє РФ демонструвати те, що вона нібито є впливовим суб'єктом геополітики. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

За словами нашої співрозмовниці, нинішні стосунки між США та Росією є найгіршими з часів холодної війни. Але це не означає, що від того, як будуть поводитися президенти, ці відносини кардинально зміняться.

«Принаймні це стосується США, тому що, як ми знаємо, політична система Штатів побудована так, що там одна інституція урівноважує іншу інституцію. І ті рішення, які стосувались України і РФ — і військово-технічна допомога, співпраця, надання Україні «Джавелінів», і новий закон про санкції, де Росія визнана однією з загроз поряд з Іраном і КНДР, — це все булі колективні рішення, які мають двопартійну підтримку, і це не залежить лише від Трампа», — пояснює експерт.

Що стосується самої зустрічі, то, за словами політолога, для Росії вона є важливою для демонстрації цієї події у російській пропагандистській площині.

«Це дозволяє РФ демонструвати те, що вона нібито впливовий суб'єкт геополітики, що з нею ведуть перемовини США. Це все вписується в пропагандистський підхід щодо біполярного світу, де Росія претендує на таку високу роль», — констатує Яхно.

«Для США ж в першу чергу важлива ситуація навколо Ірану, і я думаю, що саме тут можуть бути якісь варіанти, озвучені саме США, щоб Росія або політично підтримувала Іран, чи відмежувалась, тому що Іран більш за все зараз впливає на ситуацію на Ближньому Сході. Окрема ситуація з “Північним потоком-2”, але ми знаємо, що тут інтереси прямо протилежні у США і РФ», — додає співрозмовниця видання.

Що ж стосується того, як ця зустріч вплине на ситуацію в Україні, то, на думку аналітика, ніяких нових рішень прийнято не буде.

«Сьогодні позиція США і Європи дуже чітко сформульована по відношенню до Україні і до РФ. І питання не в тому, як змінювати ці формулювання, а як змісити Росію виконувати порушені нею форми міжнародного права. Тому в цьому сенсі весь спектр різних зустрічей проводиться навколо того, як звільнити в першу чергу українських полонених, наших політв'язнів, а по-друге, як змусити Росію піти з Донбасу і виконувати норми міжнародного права», — каже Олеся Яхно.

«Що стосується Криму, то було оголошено, що вони не планують обговорювати Крим офіційно. Тому я не бачу якихось нових можливих формулювань, окрім тих, які вже було озвучено», — додає політолог.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *