Новак: Перепис населення може розповісти про українців багато цікавого


                Новак: Перепис населення може розповісти про українців багато цікавого

Згідно з даними Держкомстату, у нас 1,9% працездатного населення Україні безробітні. Звичайно, це абсолютно не те, що ми маємо в реальності. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами ашщого співрозмовника, запланований Кабміном перепис населення України дасть, по-перше, реальну картинку, скільки є громадян на території держави.

«Це показник, якій має не тільки соціальне значення, але й економічне, тому що він буде говорити про кількість споживачів. Адже для економіки це важливий показник. І відповідно, стане більш прозорою картина навколо ступеню інтересів інвесторів, як зовнішніх, так і внутрішніх українських бізнесменів, інтерес до українського ринку, в залежності від об'єму і кількості споживачів», — пояснює експерт.

Крім того, додає спеціаліст, залежно від того, яким чином будуть побудовані запитання під час перепису, можна виявити реальний рівень доходів українців.

«Не є таємницею те, що половина економіки в тіні, в тому числі найбільша частка тіні — це доходи, які не обліковуються, починаючи від зарплат в конвертах та інші доходи, з яких українці не платять податки напряму. Тут можна б було виявити дані реальних доходів, звичайно, на умовах анонімності, як працюючих, так і не працюючих», — каже Новак.

«Крім того, можна б було виявити реальний рівень безробіття в країні, тому що ті дані, які ми маємо з Держкомстату, вони абсолютно не відповідають дійсності. Згідно з даними Держкомстату, у нас 1,9% працездатного населення Україні безробітні. Звичайно, це абсолютно не те, що ми маємо в реальності», — додає співрозмовник видання.

Тобто в залежності від того, як побудовані питання під час перепису, можна отримати не лише сухі статистичні соціальні дані, але і дані, які важливі для економіки.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *