Політолог Яхно: Українців більше не розділяють ті речі, на яких спекулювали політики до 2014 року


                Політолог Яхно: Українців більше не розділяють ті речі, на яких спекулювали політики до 2014 року

Для українського суспільства більше не актуальні ті «регіональні» речі, на яких дуже довго спекулювали українські політики. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи результати опитування, згідно з якими більшість громадян України, а саме 82%, вважають себе патріотами своєї країни, наша співрозмовниця зазначає наступне: «В цілому це некоректно — давати оцінки, чи є українці патріотами. Але я можу сказати, що за останні 4 роки дійсно дещо змінилося у усвідомленні українцями ряду понять, які раніше сприймалися або чисто символічно, або чисто формально, коли ми говорили про незалежність, про суверенітет, про необхідність єдності, про те, що таке кордони, армія. Мені здається, що раніше всі ці слова мали суто формальне значення не просто для громадян, а навіть для політиків».

На думку політолога, рівень патріотичності в сенсі розуміння цінності та реальності ряду понять змінився і набув реального значення.

«Сам факт того, що рівень довіри до армії сьогодні на 2 місці, наближається майже до рівня довіри до церкви, це теж один з прикладів того, як колосально змінилося розуміння необхідності країні мати свою армію. Тому тут можуть бути дискусії з приводу економіки, політичних поглядів, розуміння тих чи інших процесів, але на рівні держави зникли ті розколи, умовно кажучи, на яких спекулювали до 2014 року», — каже Олеся Яхно.

Таким чином, констатує експерт, тема «схід чи захід» сьогодні не є актуальною.

«Ми знаємо, що і в ЗСУ, і серед добровольців було багато і навіть більшість російськомовних громадян, і це вже стерло розділення. Всі ті «регіональні» речі, на яких дуже довго спекулювали українські політики, зникли, адже від війни постраждали так само представники крупного капіталу, які переважно були сконцентровані на сході України», — додає аналітик.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *