Розслідування розстрілів на Майдані: Чорновіл розповів, що свого часу не зробили слідчі


                Розслідування розстрілів на Майдані: Чорновіл розповів, що свого часу не зробили слідчі

Слідча група в першу чергу мала зробити огляд місця події, а потім здійснити слідчі експерименті. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, ситуація з розслідуванням розстрілів на Майдані виглядає як дещо «мазохістське».

«Коли починається обговорення серед експертів, в суспільстві, різні гарячі голови на телеканалах перша фраза — це злочин діючої влади, влада не хоче розслідувати, вона когось покриває, генеральний прокурор робить все, щоб цього не відбулося. Тоді постає питання: стоп, так давайте, є конкретні люди, які ведуть це розслідування, яким чинний генеральний прокурор виносив догану, Сергію Горбатюку, за повільне розслідування. Давайте заберемо Горбатюка і дійсно покладемо відповідальність на генпрокурора і тих, хто буде вести слідство, і не дай боже, воно буде затягнутим. Це маразм», — каже експерт.

Що стосується слідчих дій, то, за словами експерта, слідча група в першу чергу мала зробити огляд місця події, а потім здійснити слідчі експерименті.

«Зрозуміло, що під час слідчих експериментів ніхто не буде стріляти. Є лазери, якими просвітлюються напрямки, відомо, де були вбити люди, є фотозйомки. Це можна робити в найближчий час після скоєння злочину. Це було зроблено майже через 5 років», — каже політолог.

«Коли був проведений першій обшук по тій справі у підозрюваних? Через два з гаком роки після подій. Будь-яка людина, яка хоча б колись стикалася з криміналістикою, розуміє, що обшуку проводяться по «гарячому». Людина втекла, але в її будинку хазяїнують якісь люди, які з нею пов'язані, її родичі, які з нею в телефонному контакті. Навіть вмикається той же самий скайп і він показує, де у нього може бути тайничок, там заберіть документи, ще щось. Постанова про обшук була винесена через 2,5 роки — ну, про що ми говоримо? Це повна професійна непридатність», — констатує Чорновіл.

Але, додає експерт, усунути непридатних слідчих від дій на сьогоднішній день забороняє українське суспільство.

«Коли суспільство через громадські організації дотиснуло Генпрокуратуру до того, щоб не «рухати» групу Горбатюка, мені здається, воно поклало на нас всіх певну відповідальність — ми винні в тому, що остаточного розслідування всіх деталей, можливо, ми не побачимо вже ніколи, тому що час втрачений», — каже співрозмовник видання.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *