«Для нашого народу це не остання трагедія». Генерал Лопата розповів, що насправді сталося під Іловайськом


                 «Для нашого народу це не остання трагедія». Генерал Лопата розповів, що насправді сталося під Іловайськом

Коли сталася Іловайська трагедія, наша держава і ЗСУ були в такому стані, що не дозволяв керувати і захищати кордони так, як це належить регулярним військам. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

На думку нашого співрозмовника, Іловайська трагедія — прямий наслідок агресії РФ по відношенню до України.

«На той час ЗСУ перебували в критичному стані, і нічого хорошого від наших партнерів і ворогів ми очікувати не могли. ЗСУ фактично перебували в стані критичному, і якби не добровольці, які вирушили на фронт захищати свою державу, катастрофа для України могла бути ще більшою», — констатує експерт.

За словами аналітика, під Іловайськом сталося те, що могло статися під час будь-якої битви.

«РФ ввела через кордон України свої війська, і під Іловайськом опинилися люди, які воювали в добровольчих батальйонах. Так сталося, що 2 командири добровольчих батальйонів покинули оборону, а це значить, що вони скоїли злочин проти держави. Судити сьогодні добровольця дуже складно, але в той час так сталося, що багато цих добровольців не проходили через військкомати і не підпорядковувались нікому — ані Міноборони, ані Нацгвардії, ані міліції. Там наша держава і ЗС нашої держави були в стані, що не дозволяв керувати і захищати ці кордони так, як належить це регулярним військам. Ну а спроба домовитись з Генштабом РФ призвела до того, що вони запевнили наше керівництво у тому, що пропустять людей і техніку без жодних проблем із цього котла, але розстріляли їх в упор», — нагадує співрозмовник видання.

«Кого ми хочемо засудити? Тих людей, які захищали Україну під Іловайськом? Можливо, не все так сталося, як планувалися. Ми з вами комунізм будували колись, і не вийшло, ми нерушиму державу СРСР будували, і не судилося… Не все так відбувається, як нам хочеться. Війна диктує свої умови. І не можуть бути в такому протистоянні переможцями всі. Або обидва потерпають і хтось здобуває піррову перемогу, або хтось перемагає в цьому бою, але програє в іншому. Не все Україна втратила і в Іловайської трагедії. Військові наші і народ України, який втратив своїх синів, там побачили обличчя свого ворога, і цей ворог на сьогоднішній день діє та робить свою справу. Він і робити по-іншому ніколи не буде. Для нашого народу це не остання трагедія», — додає Анатолій Лопата.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *